Program

Norden i Slagelse - CVR: 34569819

 

Kontakt: Formand Steen Ludvigsen, Telefon: + 45 58 86 90 82, Mail: formand@norden-slagelse.dk

 

Copyright 2015, Foreningen Norden - Slagelse lokalafdeling © All Rights Reserved

Foreningen Norden, Slagelse lokalafdeling

Program 2018 - 2019

Velkommen i Foreningen Norden, Slagelse Lokalafdeling.

Vi byder i den kommende sæson på spændende foredrag om nordiske emner.

Forårsturen i 2019 går til historiske steder i Skåne, og sommerrejsen i august 2019 går til Kiruna og Narvik.

 

Vi orienterer om ændringer i programmet på mail og på www.norden-slagelse.dk

Det trykte program vil fra august ligge på bibliotekerne og kan fås på møderne.

 

Hvis ikke andet er angivet i programmet, finder møderne sted 19.00 på

Slagelse Bibliotek, Stenstuegade 3.

Entré m. kaffe/te og kage: 50 kr. for medlemmer og 70 kr. for gæster.

 

Velkommen til en ny sæson.

Steen Ludvigsen, formand.

 

PROGRAM

 

 

❑ Søndag til fredag den 12. – 17. august 2018.

Medlemsrejse til Tallinn, Helsinki og Åbo. Udsolgt.

 

❑ Fredag den 24. august 2018.

75 års jubllæumsfest på Liselund 16.30 - 22.

Tilmelding senest 20. juni. Betaling senest 3. august.

 

 

❑ Tirsdag den 18. september 2018.

Emilie Demant Hatts eventyrlige og stormfulde liv.

Fortælleforestilling med Dorte Smedegaard, musik- og dansklærer samt organist, om maleren og forfatteren, der var Carl Nielsens ungdomskæreste.

Vi får en levende fortælling med billeder, sang og musik og kommer med på Carl og Emilies udviklingsrejse i ungdomsårene. Emilie rejser efter bruddet med Carl til Kiruna og lever en tid som nomade blandt samerne, mens hun udvikler sig som maler og forfatter.

 

 

❑ Tirsdag den 16. oktober 2018.

 

Ultima Thule - de sidste fangere i Thule.

Foredrag af forfatter og fotograf Henrik Saxgren.

Havisens forsvinden - som følge af den globale opvarmning - har ikke kun katastrofale konsekvenser for klodens klima. Det har også ødelæggende konsekvenser for den Thulekultur, der er hele Grønlands DNA. Både mennesker og dyr er truede af den globale opvarmning, og hver for sig kæmper de for overlevelse.

Henrik Saxgren har levet med fangerne på havisen og deltaget i fangst og jagt på hvalros, narhval og isbjørn. Han vil fortælle om at arbejde i ÷35 grader celcius og om at tilbagelægge hundredevis af kilometer på hundeslæde for at nå frem til fangstpladserne. Han vil fortælle om storheden i mødet med en nådesløs natur og om sin beundring for fangernes kapacitet. Og så vil han vise sine ene-

stående billeder. Henrik Saxgren er en af Danmarks fineste fotografer med en stor bog- og udstillingsproduktion bag sig.

 

❑ Mandag den 12. november 2018.

Skumringsaften.

På mere end 2000 biblioteker og andre samlingssteder i Norden og Baltikum sammles tusindvis af tilhørere i skumringstimen kl. 19 lokal tid for at lytte til en nordisk fortælling. Vi samarbejder med Slagelse Bibliotek om dette arrangement.

Temaet i år er: Nordiske helte, og Vibeke Hvitfeldt læser udvalgte afsnit fra Einar Már Guðmundssons nyeste roman: Islandske konger, en slægtsroman om den vidtforgrenede og meget indflydelsesrige slægt Knudsen, der har boet i Tangavik i mere end 200 år, og der har været både tosser og begavelser. De har beklædt alle slags erhverv lige fra ministre og altingsmedlemmer til fiskere, sø-

mænd, tjenere, forbrydere, sagførere, drukkenbolte og horebukke.

Efter oplæsning, kaffe, te og lidt sødt skal vi opleve en solo-koncert med nordisk musik på fløjte og klaver/sang. Vi får besøg af fløjtenisten Linnéa Villén, der i 2014 dimmiterede fra solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Hun har bl.a. spillet med Radiosymfoniorkestret og i Operaen. Glæd jer til lyden af nordisk nærvær.

Fri entré.

 

❑ Søndag den 9. december 2018 14.00 – 16.00.

Gøngehøvdingen Svend Poulsen – sandheder og myter.

Hvem var Gøngehøvdingen? Var han den romantisk fremstillede romanfigur, var han fribytter eller var han kongetro frihedskæmper? Forfatteren Carit Etlar har udødeliggjort historierne om Svend Poulsen, kaldet ”Gøngehøvdingen”. Men hvem var mennesket bag figuren, der levede under ikke mindre end fem krige i 1600-tallet? Hvad er sandhed og hvad er myter om ham? Foredraget fortæller historien om

Gøngehøvdingens dokumenterede liv og gerninger i relation til de mange dansksvenske konflikter i hans levetid. Foredraget er ledsaget af mange billeder fra de steder, hvor Gøngehøvdingen udøvede sin indsats for de danske konger.

Alt dette vil historiker, cand.phil. Carsten Egø Nielsen fortælle om i eftermiddagens foredrag i gøngernes og snaphanernes tegn.

 

 

❑ Søndag den 6. januar 2019 14.00 – 16.00.

Færøerne - Nordatlantens grønne perler.

Billedforedrag af Irving Norqvist, der har et indgående kendskab til Færøernes historie, kultur og natur. Vi skal høre om dagligdagen på de vindblæste grønne øer i det nordlige Atlanterhav. Irving Norqvist, der nu er bestyrelsesmedlem i Lokalafdelingen i Hässleholm, har som søofficer i den danske flåde, været på alle øerne og har mange personlige venner der. Han har fulgt færingerne på arbejde til hverdag

og til fest og vil krydre foredraget med mange personlige oplevelser.

❑ Tirsdag den 12. februar 2019.

Mit Murmansk. Blandt samer, rensdyr og lykkejægere i det yderste Nord.

Billedforedrag af antropolog Claus Oreskov, der gennem 12 år har arbejdet med flere sociale projekter i Murmansk Oblast, også kendt som Kola-halvøen. Murmansk og Danmark har mange historiske rødder til fælles, lige fra dengang Chr. den 4. i 1599 rejste derop for at hævde dansk overhøjhed. Dengang betalte samerne på Kola-halvøen skat til Danmark. I dag hjælper Danmark samerne med at styrke deres kultur og samfund.

 

 

Forårsprogram for 2019 udsendes omkring nytår til medlemmerne.

❑ Tirsdag den 19. marts. Nordisk gæstebud 18.00 Generalforsamling 19.30.

❑ Mandag den 15. april. Foreningen NORDEN 100 år. Fest i DRs Koncertsal.

❑ Tirsdag den 14. maj. Bustur til Skåne.

❑ Tirsdag den 30. juli—søndag den 4. august. Flyrejse til Kiruna og Narvik.